Meander MC : Amersfoort

Door de juiste ondersteuning en eigen motivatie om er wat aan te doen is het nu helemaal gelukt.

Al sinds ik mij kan herinneren lukt het mij niet om rustig te blijven wanneer ik een vaccinatie krijg. Na meerdere keren te zijn flauwgevallen ging het op zich een heel aantal jaren goed. Maar om eerlijk te zijn kwam dit alleen maar omdat er geen reden toe was; ik hoefde namelijk niet gevaccineerd te worden.

Begin vorig jaar ben ik gestart met een nieuwe baan in de gehandicaptenzorg. Ik hoorde dat ik mij moest laten vaccineren tegen Hepatitis. Na even twijfelen of ik dan toch maar moest afzien van de baan, heb ik gelukkig gekozen om dit aan te gaan. Tijdens het werk heb ik al leren omgaan met het zelf toedienen van insuline bij anderen, maar een vaccinatie bij mijzelf zag ik nog echt niet zitten, en stelde ik zo lang mogelijk uit.

De prikangst-poli kon mij hierbij helpen, zo las ik…  Mijn eerste kennismaking met Henk verliep goed. Hij straalt rust en vertrouwen uit en hij maakte mij duidelijk dat ik echt niet de enige was die prik-angst had. Veel mensen zijn geholpen door Henk en hebben hun angst overwonnen vertelde hij. Toch ging ik na het kennismakingsgesprek weg met het gevoel dat ik hierop de uitzondering ging zijn.

Mijn volgende afspraak was de eerste in een rij van drie vaccinaties. Het lachgas dat gebruikt werd, sloeg helaas niet echt aan bij mij, maar ik liep achteraf toch naar buiten met een eerste positieve ervaring met vaccineren. Het was mij mede door de ondersteuning van Henk voor het eerst gelukt om niet flauw te vallen tijdens een vaccinatie;  dit gaf mij moed.

De tweede vaccinatie een tijdje later ging nog soepeler. Dit gaf mij zoveel vertrouwen dat ik al vóórdat de derde afspraak gepland voor de Hepatitusprik ik in tussentijd ook al de griepvaccinatie heb gekregen, zonder hulp van Henk. Ook dit is een positieve ervaring geworden.

De derde vaccinatie bij Henk ging wederom goed, geheel zonder lachgas dit keer. Alleen nu moesten we nog een afspraak maken voor de ‘titer bepaling’.  Dit is geen vaccinatie, maar moet via bloedprikken. Iets waar ik nog veel meer tegenop zag.

Samen met Henk hiervoor verschillende opties besproken, en uiteindelijk samen een goede weg gevonden en ook dit succesvol kunnen afronden.

Door de juiste ondersteuning van de prikangst-poli en ook wel door mijn eigen motivatie om er nu eindelijk eens wat aan te gaan doen is het helemaal gelukt. En precies op tijd,  zodat ik vanochtend in redelijke rust ook nog mijn eerste Covid-vaccinatie heb kunnen halen.