Meander MC : Amersfoort

Ik laat me niet meer bang maken door spook scenario’s

Prikken heb ik nooit echt bijzonder leuk gevonden maar na een lange ziekenhuis opnamen op mijn 9e ging het helemaal mis en ontwikkelde ik een extreme vorm van prikangst waarbij het er alleen over hebben me al compleet in de paniek bracht en liet flauwvallen.

Jaren lang werd ik steeds weer opnieuw geconfronteerd met deze angst tot het punt dat ik alleen nog onder gehele sedatie te behandelen was. Ik durfde zelfs niet meer naar de huisarts of tandarts met alle gevolgen van dien.

Na corona besloot ik dat het genoeg was en ik niet zo verder kon gaan. Er moest nu iets gebeuren. Via het internet belande ik op prikangst.nl, daar las ik over de Henk Schenk, zijn behandelmethode met lachgas en alle positieve ervaringen. Ik maakte direct een afspraak voor een intake en kon al snel terecht voor mijn eerste consult. Daar werd ik vriendelijke begroet door Henk. Tijdens het eerste consult brachten we de spelregels in kaart en was het tijd om te oefenen met het lachgas. Na afloop is er voor gekozen om het prik gebied van te voren te verdoven met een EMLA pleister.  Deze kon ik van te voren thuis aanbrengen en zorgde er voor dat ik de prik echt niet meer zou voelen omdat het oppervlak verdoofd was.  

Beetje bij beetje ging het steeds beter en ik kreeg steeds meer positieve ervaringen wat mij vertrouwen gaf. Tijdens het gehele traject werd mij keer op keer verzekerd dat er geen dingen gingen gebeuren die ik niet wilde. Ik was volledig in controle en Henk had alle tijd voor me. Toen het tijd was om het lachgas af te bouwen vond ik erg eng en de paniek schoot weer even toe maar door de eerdere positieve ervaringen lukte het me om mezelf te herpakken en rustig te blijven. Na afloop voelde ik me ontzettend trots, een echte overwinning. Vanaf dat moment ben ik niet meer bang om geprikt te worden. Ik laat me niet meer bang maken door spook scenario’s. Die hebben geen macht over mij meer want ik weet precies hoe het prikken in zijn gang gaat en dat ik het kan. 

Ik zou iedereen die bang is om geprikt te worden dit traject aanraadden. Met een klein beetje vertrouwen en goede begeleiding kan je er zeker overheen komen.