Meander MC : Amersfoort

Prikangst overwonnen!

Mijn naam is Chantal, ik ben 19 jaar en ik ervaarde sinds 2 jaar een hele erge angst voor naalden, prikken, bloed en ziekenhuizen. Vroeger had ik er nooit zo last van, maar toen ik 2 jaar geleden tijdens het bloedprikken was flauwgevallen, vond ik eigenlijk alles omtrent het prikken eng. Mijn angst nam de overhand en dit was op een gegeven moment zo erg, dat ik zelfs al flauwviel wanneer mensen het onderwerp “prikken” bespraken. Op dat moment besefte ik dat dit niet langer kon doorgaan en ben ik hulp gaan zoeken. Zelf studeer ik Toegepaste Psychologie en weet vanuit de theorie hoe belangrijk het is, om bij een angst exposure therapie (het gewoon doen) aan te gaan.

Na het een en ander uitgezocht te hebben kwam ik op prikangst.nl terecht en besloot een kennismakingsgesprek met Henk in te plannen. Het eerste gesprek verliep voor mij enorm gespannen en ik zag hier bijzonder tegenop. Eenmaal in gesprek met Henk wist hij – door zijn professionele houding en rust – mij wat meer op mijn gemak te stellen. Ik kreeg uitleg over zijn aanpak en hij liet zijn werkmaterialen zien. Tijdens het eerste gesprek wilde ik absoluut niet geprikt worden, maar heb toen wel geoefend met het lachgas. We bekeken samen wat voor mij het prettigst was, zelf het kapje voor het lachgas vasthouden of met een touwtje vastzetten.

Bij de tweede afspraak was het dan zover… ik werd deze keer geprikt. We hadden afgesproken om te starten met een vaccinatie, omdat ik die nodig had en dit ook minder eng vond dan bloedprikken. Deze afspraak was erg heftig voor mij, want ik was erg in gevecht met mezelf en kon maar niet in mijn ontspanning komen. Het lachgas zorgde er gelukkig wel voor dat ik uiteindelijk ontspannen genoeg werd zodat ik geprikt kon worden. Maar… nog niet genoeg, ik trok mezelf terug maar gelukkig wist Henk met deze situatie om te gaan waardoor het mij gelukt was geprikt te worden zonder flauw te vallen! Alleen was ik zelf niet trots en tevreden, aangezien ik mezelf terug had getrokken.

Vervolgens zijn we tijdens de derde en vierde afspraak doorgegaan met het vaccineren. Alhoewel ik het erg moeilijk had en mijn emoties en gespannenheid erg heftig waren, ging het toch steeds beter. Het ging zelfs zo goed dat ik samen met Henk besloot om tijdens de vierde afspraak zonder lachgas de prik aan te gaan op ‘mijn’ manier. De manier die voor mij goed hielp was door te focussen op mijn ademhaling (4 in, 8 uit) en mee te tellen in mijn hoofd. Tegelijkertijd zorgde Henk ervoor dat hij het materiaal klaar maakte en mij altijd op het juiste moment (niet te vroeg en niet te lang wachten) te prikken. Toen had ik een grote stap gemaakt, namelijk prikken zonder lachgas en zonder flauw te vallen!

Nu ik dit had overwonnen was het tijd om voor mij het meest spannende en heftige aan te gaan, het bloedprikken. Ondanks dat ik vertrouwen had opgebouwd vanuit de vorige behandelingen was ik wederom enorm gespannen voor dit consult. Toch wist Henk weer op de juiste manier met mijn angst om te gaan, want ook het bloedprikken verliep zonder problemen!!

Ik kijk terug op een zeer intensieve, heftige maar uiteindelijk ook een prettige ervaring. Eindelijk heb ik mijn prikangst onder controle! Het prikken zal ik nooit leuk gaan vinden, maar door de prikangst behandelingen heb ik een manier gevonden waardoor ik het wel kan. Ik adviseer iedereen met een angst voor prikken zeker naar Henk toe te gaan. Vanaf moment één voelde ik me gehoord en begrepen door hem en hij neemt tijdens de consulten echt de tijd voor je.

Henk, enorm bedankt voor de goede zorgen!!