Meander MC : Amersfoort

Wat moet je met je kind die panisch reageert op naalden, maar wel vaccinaties nodig heeft

Wat moet je met je kind die panisch reageert op naalden? Maar wel vaccinaties nodig heeft omdat we de reis van ons leven gingen maken met ons gezin… Onze zoon van 15 zou liever niet meegaan, dan zich laten prikken.

Alle andere keren met de ‘ gewone’ vaccinaties tijdens kindertijd, was het ook al een ramp. Altijd apart in een hokje, beide armen vast, je kent het wellicht wel. Kind nog angstiger voor een volgende keer natuurlijk… Zelfs toen hij 1 jaar geleden getest moest worden op kinkhoest en een vingerprikje nodig was om dit vast te kunnen stellen in het bloed, is het van de assistente tot de huisarts niet gelukt om dit bij hem voor elkaar te krijgen. En wat nou zo sneu is van dit alles: hij baalt van zichzelf dat deze angst hem zo ‘overkomt’. Van tevoren praat hij zich moet in, gaat zitten met zijn mouw al omhoog en haalt diep adem, maar zodra de naald eraan komt zie je alles in hem aanspannen en het reptielenbrein gaat aan op vluchten! We hebben allerlei mogelijkheden aangegrepen: van begeleiding in het ziekenhuis van een pedagoog tijdens het prikken tot aan EMDR. Niets hielp.

Totdat we bij de prikpoli kwamen: wat een wereld van verschil hoe onze zoon daar in zijn waarde werd gelaten. Dat het heus niet raar is dat hij deze angst heeft en dat het echt goed gaat komen. Hij mocht zelf eerst proberen wat het lachgas met hem deed, hoe dat een volgende keer met het prikken gaat en hoe hij zelf in de lead is in het proces. Henk had goed door dat de naald die gebruikt wordt voor onze zoon de belangrijkste boosdoener is voor zijn angst. Dus heeft hij voor hem de allerkleinste naald gebruikt die er maar is. Dit alles gaf hem heel veel zelfvertrouwen, precies wat hij nodig had. Doordat onze zoon zelf het kapje mocht vasthouden en daarmee dus zelf de controle had over de situatie (die nog steeds heel vervelend is) , lukte het zo wel! Hij heeft uiteindelijk zonder enig probleem zijn Gele koorts vaccinaties (2 x) gehad, en onlangs ook de Meningokokken gedaan. Dit keer met nog minder lachgas!

We zouden willen pleiten voor veel meer prikangst poli’s in het land. Naast dat het veel rust geeft voor ouders en kinderen (en volwassenen), geef je ook een signaal af dat je echt niet de enige bent met deze angst.  Je haalt het taboe ermee af.