Meander MC : Amersfoort

De definitieve stap naar het bestrijden van mijn prikfobie

Henk heeft mij geholpen om de definitieve stap te zetten bij het bestrijden van mijn prikfobie.
Als kind heb ik een aantal hele traumatische ervaringen gehad met prikken en bloedafname. Zodanig dat zich in mijn hoofd een extreme angst heeft genesteld voor alles wat met prikken en naalden te maken heeft. Ik ben nu 53 en heb dankzij goede gezondheid jarenlang de confrontatie met prikken en bloedafname kunnen vermijden. Ik heb er altijd wel veel last van gehad want ik heb daardoor altijd ziekenhuizen gemeden, was niet toegankelijk als familie en vrienden met mij over hun medische problemen probeerden te spreken en liep de kamer uit als ik geconfronteerd werd met televisiebeelden van injecties, bloedafnames, transfusies etc. Dat was vooral hinderlijk en niet erg sociaal, maar het werd echt een probleem toen ik vorig jaar zelf onderzoek moest ondergaan in verband met een onduidelijke aandoening. Bloedonderzoek bleek op dat moment zelfs niet mogelijk door de extreme stress- en paniekreactie die dat bij mij opriep. Ik had de fobie jarenlang weg kunnen stoppen, maar nu was confrontatie onvermijdelijk.
Dat was het moment dat ik besloot iets aan die fobie te gaan doen. Ik heb hulp gezocht bij een psycholoog en met hem heb ik een proces van onderzoek, confrontatie en gewenning doorlopen. Maar je doet pas echt wat aan een fobie als je ook echt die laatste stap zet en het prikken zelf op een beheerste manier leert ondergaan. Ik werd gewezen op prikangst.nl en ben in contact gekomen met Henk die mij heeft geholpen om die laatste stap te zetten.
Bij mij heeft het op dat moment enorm geholpen om me te concentreren op het prikken als een technische handeling: hoe werkt het, hoe zit zo’n naald in elkaar, welke procedure volg je, etc. Henk heeft me daarin meegenomen en me stap voor stap begeleid naar de feitelijke bloedafname zelf. Inmiddels heb ik drie keer bloed af laten nemen. Bloedafname zal bij mij altijd wat stress opleveren, maar ik heb een manier gevonden om het op een normale manier te ondergaan.
Edwin