Meander MC : Amersfoort

De weg om over mijn naaldenfobie heen te komen

Voor mijn werk moest ik mij laten vaccineren tegen hepatitis B. Ik werk in de zorg waar besmettingsgevaar met het hepatitis B virus een reeel risico vormt. De hepatitis B vaccinatie betreft niet een vaccinatie maar drie, met aansluitend een bloedonderzoek om te controleren of de reeks heeft aangeslagen. Al zo lang als ik mij kan herinneren kamp ik met een ernstige naaldenfobie. Toen ik te horen kreeg dat het halen van deze vaccinaties verplicht was, waren de tranen en een gevoel van paniek me al snel nabij. Het was voor mij fantastisch nieuws te horen dat er een arts bestond die zich heeft gespecialiseerd in het vaccineren van mensen met een naaldenfobie!

Van mijn manager kreeg ik (financiële) toestemming me te laten vaccineren door Henk Schenk i.p.v. door de zuster op het werk.

Al enige tijd voor ik met Henk in contact kwam bezocht ik een psychologe. Mijn psychologe en ik hebben een plan opgesteld om deze verplichte vaccinaties als kans aan te grijpen om over mijn naaldenfobie heen te komen. Ik kreeg van haar de huiswerk opdracht om kleine kaartjes te maken en daarop te schrijven wat ik eng vind aan naalden. Deze kaartjes moest ik vervolgens op volgorde leggen van ‘’beetje eng’’ naar ‘’extreem eng’’. Ik ben toen deze volgorde gaan oefenen in de praktijk, stapje voor stapje. Sommige stappen deed ik alleen, sommige met een vriendin, sommige met mijn psychologe en uiteindelijk ook met Henk.

Henk luisterde altijd open en geïnteresseerd naar hoe ik de vaccinaties wilde ontvangen. De eerste twee vaccinaties wilde ik graag in mijn bil krijgen omdat dit ‘’verder van me vandaan’’ voelde. Bij de derde vaccinatie durfde ik het inmiddels aan om de naald in mijn bovenarm te krijgen. Dit vormde een mooie overgang naar het bloedonderzoek dat volgde omdat je daarvoor in de aderen van je arm moet prikken.

Henk biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van lachgas. Persoonlijk heb ik hier nooit gebruik van gemaakt omdat je aanwezig moet zijn wil je over je fobie heen komen. Een naaldenfobie is een irreële angst, de enige manier om hier overheen te komen is om de confrontatie met je angst aan te gaan.

Helaas (of gelukkig) bleek uit het bloedonderzoek dat de vaccinaties niet hadden aangeslagen. Mijn lichaam had geen antistoffen aangemaakt tegen hepatitis B. Alle drie de vaccinaties moesten overnieuw met aansluitend weer een bloedonderzoek. Dit was voor mij heel erg vervelend nieuws, maar nu terugkijkend op het hele proces ben ik dankbaar dat het zo gelopen is. Ik heb nu acht keer bij Henk kunnen oefenen. Ik heb grote stappen gemaakt in het over mijn naaldenfobie heen komen. Naalden en ik zijn nog steeds geen vriendjes en dat zullen we waarschijnlijk ook nooit worden, maar mijn angst voel ik nu alleen nog maar op het moment van het zetten van de naald en niet meer al drie weken van tevoren en daar ben ik heel dankbaar voor.

Ik heb Henk ervaren als een vriendelijk en warm persoon. Ik hoefde mij niet te schamen voor mijn angst, wat al een stuk van de spanning wegnam omdat ik wist dat hij begreep hoe ik me voelde. Mocht je moeite hebben met naalden, dan raad ik je een bezoekje aan Henk ten zeerste aan!

Sabine, 31 jaar