Meander MC : Amersfoort

Rust bij Bloedafname

Mijn hele leven heb ik al angst voor bloedprikken gehad. Vraag me niet waar die angst vandaan komt, want helaas moet ik het antwoordt schuldig blijven. Erger nog, je probeert zo min mogelijk de huisartsenpraktijk te bezoeken, want het zou wel eens kunnen dat je doorgestuurd wordt voor onderzoek en dus!

Tot het moment dat je niet anders meer kunt, op je 51 en dat gebeurde bij mij voor 1,5 jaar geleden met de diagnose (zeer) hoge bloeddruk.
Andere mensen hadden me al maanden en meerdere malen geadviseerd om de huisarts te benaderen vanwege klachten als ernstige hoofdpijn etc..
En dan moet er toch bloedonderzoek plaatsvinden en dan begint het: halve nacht niet geslapen vanwege de angst hiervoor, mijn vrouw moest mee, naald vloog uit mijn arm, want ik trok mijn arm plotseling terug, maar uiteindelijk was het gelukkig achter de rug!

Tot de volgende dag mijn mobiel afging en het laboratorium van het ziekenhuis tot overmaat van ramp belde dat er vergeten was ergens op te prikken volgens het laboratorium formulier. Of ik nog maar even wilde gaan prikken. De angst sloeg mij om het hart, nou dat ging dus absoluut niet gebeuren had ik mij voor genomen, en zo kwam ik tot de conclusie : ‘Henk (is mijn naam), hier moet je wat aan gaan doen’.

Begin dit jaar toch maar eens de tijd genomen om op internet te kijken of hier meer mensen mee te maken hadden en zowaar in de praktijk bleek dit ook zo te zijn. Voor mij eigenlijk een hele opluchting, want ik was niet de enige. Wist ik dit 35 jaar geleden maar. Een hele geruststelling dat er een oplossing bleek te zijn als de prikangstpoli van Dr. Henk Schenk. Ook nog eens zelf arts en dus kennis van de praktijk.

Uiteindelijk heb ik bij een controle bezoek bij de huisarts mijn eeuwige durende angst besproken en op eigen verzoek een verwijskaart voor een volledig bloedonderzoek aangevraagd en gekregen om zaken uit te sluiten. Vervolgens contact opgenomen met de prikangst poli waar ik voor 3 weken geleden een intakegesprek had met Dr. Henk Schenk. Een bijzonder fijn en open gesprek met oefeningen, waaronder lachgas. Eindelijk iemand die het begreep.

Afgelopen maandag moest ik voor de vervolgafspraak, bloedafname, terugkomen. Ik had natuurlijk weer 3 weken de tijd gehad om er over na te denken. Lachgas is een prachtige methode en hulpmiddel om de angst te omzeilen. Echter wat tussen mijn oren zit moest ook (grotendeels) opgelost worden. Ik had dus voor mezelf besloten om het zonder lachgas te proberen. Dit in de wetenschap dat lachgas, begrip, kennis en kunde aanwezig was en ik me eigenlijk nergens zorgen over hoefde te maken.

Concreet : ik heb dit gelukkig weten door te zetten tot op het laatste moment en het was geen nare ervaring meer. Een hele opluchting en overwinning voor mezelf! Ook al zal het nooit tot één van mijn favorieten behoren.

De belangrijkste reden dat ik dit schrijf is dat er zoveel andere mensen met diezelfde angst rondlopen en ik deze mensen uit de grond van mijn hart wil adviseren om contact op te nemen met de prikangst poli van Dr. Henk Schenk, want angst leidt tot foutieve beslissingen m.b.t. je gezondheid.
Deze mensen helpen je echt.

Beste Henk heel erg bedankt dat je me, eigenlijk al door het gesprek aan te gaan, geholpen hebt en mocht het nodig zijn ik op je hulp kan rekenen!!

Henk, 4 oktober 2015