Meander MC : Amersfoort

Wat een triomfantelijk gevoel!

Het is het begin van een jarenlange wel/niet gaan discussie, voornamelijk met mezelf.
Een kleine poliklinische ingreep, toch niks om zo tegenop te zien?! Weinig begrip ook in de omgeving voor de prikangst: “een volwassen man is toch niet bang voor een klein naaldje?!”, “wat is nou 1 klein prikje”, “je voelt er niks van” zijn veelgehoorde uitspraken.
Het gezonde verstand geeft ze gelijk en is het eens met die uitspraken, maar de angst overheerst en leidt. Tenslotte is het slechts een esthetisch probleem..toch..

Inmiddels dus 8 jaar verder. Weer een zomer waar ik angstvallig shirts aanhoud vanwege de bobbel. Het valt mijn nieuwe partner op. Ik geef toe dat ik er graag vanaf wil, maar worstel met prikangst. Zij gaat online kijken wat er te doen is tegen prikangst en komt terecht op de site van de prikangstpoli in Baarn. Dit ziet er veelbelovend uit. Goede ervaringen en
een slagingspercentage van bijna 100%. De moeite waard om de auto naar de andere kant van Nederland te pakken. Een afspraak wordt gemaakt voor een intake gesprek.

De spanning valt vrijwel direct weg in de spreekkamer van de heer Schenk. Duidelijk en direct, relativeren zonder te denigreren, dat voelt prettig. De heer Schenk neemt alle tijd, de werking van het gas, de achterliggende gedachte van zijn methode, alles wordt helder uitgelegd en onderbouwd. Tijd om te oefenen met het gas. Wat hier vooral erg prettig was, was dat ik zelf bepaalde. Ik hield de kap vast, ik bepaalde het tempo. De werking van het gas was beter dan ik had verwacht, het was exact zoals de heer Schenk had verteld, er treedt een vorm van dissociatie op. Maar het
bewustzijn blijft, niks ontgaat me, ik hoor alles en kan er ook op reageren. Als ik stop met het gas, voel ik me na enkele minuten weer compleet helder.
Ik durf de volgende stap met behulp van de heer Schenk aan, de afspraak voor de ingreep kan gemaakt worden.

Anderhalve week later is de ingreep gepland. De zenuwen nemen over, de oude angst speelt weer op. Maar ik ga toch naar de wachtkamer, hier worden we ontvangen door de heer Schenk. Hij heeft de tijd en moeite genomen om met het lachgas naar het ziekenhuis te komen in Amersfoort. Hij weet mijn gemoedstoestand feilloos in te schatten en acteert daar naar. Hij coacht en
motiveert, geen makkelijke taak gezien de tegenargumenten van mijn angst, maar het werkt en geeft genoeg moed om niet weg te gaan.
Tijd voor de ingreep..

Alles staat gereed, de heer Schenk blijft aanwezig. Ik heb weer de regie in handen, ik houd zelf de kap vast, ik bepaal hoeveel gas, ik bepaal wanneer ik gereed ben voor de ingreep. Ik heb vertrouwen in dit deel door de uitvoerige en duidelijke instructies die de heer Schenk gegeven heeft. Op het juiste punt, als ik de juiste mate van dissociatie heb bereikt, geef
ik het ok signaal. De angst is op dit moment ver weg op de achtergrond, ik voel de prik, maar het is niet erg meer. Na 10 minuten is de ingreep voorbij. Wat een triomfantelijk gevoel! Na al die jaren. De methode van de heer Schenk werkt!

Alex