Meander MC : Amersfoort

Twee buisjes bloed armer, 25 kg lichter :-)

Jarenlang heb ik het weten te vermijden, maar dit keer was er echt geen uitweg: er moest bloed geprikt worden. Vreselijk! Als kind is bij mij vrij vaak bloed afgenomen en toen is de angst ontstaan. Daarbij komt het feit dat ik me voor medische behandelingen altijd ongelofelijk zenuwachtig maak en ook tijdens de behandeling inwendig tegen mijn angsten lig te vechten. Met als gevolg flauwvallen na afloop en veel geduld hebben tot ik weer in staat ben om op mijn benen te staan.

Mijn hoop was dat de rust en het begrip van Henk Schenk, in combinatie met zijn lachgas, mij zou kunnen helpen in mijn gevecht tegen mijn angsten. Ik heb nog zelden zoveel hoop op iemand gevestigd…
Gelukkig was ik met mijn 14 weken zwangerschap de kritieke 12 weken al gepasseerd, dus lachgas was in mijn geval mogelijk. Henk’s voorstel om het zonder te proberen, heb ik direct afgewimpeld. Sorry Henk, je bent fantastisch maar ik had iets meer vertrouwen in de combi van jou met lachgas dan in alleen jou. || We zouden eerst oefenen met het lachgas, maar ik had al meteen zoiets van: als dat oefenen gaat, meteen afhandelen die hap. Dan is het maar zo snel mogelijk achter de rug. En het liep exact zoals Henk had uitgelegd. De eerste vijf inademingen voel je nog niets, bij de zesde teug voel je iets naar je hoofd stijgen en dan kom je in een roes die in mijn geval het meest leek op het moment vlak voordat je in slaap valt. Je hoort alles nog wel, maar wat veraf en vertraagd. Ik moet zeggen dat op het moment dat ik de naald voelde er toch tot in mijn tenen toe alles krom ging staan. Maar ik kon me dit keer tegen de paniek verzetten door me te concentreren op het effect van het lachgas en me daar aan over te geven. Fantastisch, de paniekdemon bedwongen! Daardoor lag ik daarna echt bijna in slaap maar dat was voor mij de beloning.

Voor mijn doen kon ik verbazingwekkend snel van de bank af en weer op de stoel gaan zitten. Het kopje thee was heerlijk en ik heb zelfs het ontzettend dunne naaldje durven bekijken dat gebruikt was.

Hopelijk zal het lang duren voordat er weer bloed moet worden afgenomen, maar in dat geval zal ik zeker prikangst.nl weer weten te vinden. Ik verliet het ziekenhuis minstens 25 kg lichter, die loodzware panieksteen was verdwenen uit mijn maag.

Heel, heel veel dank Henk! Dat je nog maar veel lotgenoten zult mogen helpen.

Janneke