Meander MC : Amersfoort

Klaar met de angst

Als klein meisje van ongeveer 6 jaar moest in vaak naar het ziekenhuis om bloed te prikken. In mijn beleving vond ik dit heel spannend. Ik ben inmiddels 24 jaar, heb daarna nooit meer bloed hoeven prikken, maar de angst is gebleven en steeds erger geworden. Bij alleen al de gedachten van bloedprikken/infusen kreeg ik het al benauwd en raakte ik in paniek.

Op een gegeven moment was ik klaar met die angst. Ik wilde er van af. Na wat zoeken op internet kwam ik Prikangst.nl tegen. Na het lezen van een aantal ervaringen besloot ik om contact op te nemen. Laat ik wel eerlijk zeggen, ik dacht: eerst zien, dan geloven.

Tijdens het intakegesprek waar ik behoorlijk gespannen voor was, heeft dokter Henk Schenk me enorm op mijn gemak gesteld. Hij is rustig, geduldig en heeft veel ervaring. Ik heb kunnen vertellen waar ik het meest bang voor ben en verteld dat ik graag mijn angst onder controle wil hebben. Ook heb ik geoefend met het lachgas. Daar werd ik heel erg ontspannen van. Je hoort alles om je heen, maar hebt het gevoel dat je even weg bent. Dokter Schenk gaf het advies om deze ervaring met lachgas op te schrijven in een verhaaltje en dat even door te lezen. Tijdens de tweede afspraak is er ook bloed geprikt. Het verhaaltje wat ik na het intakegesprek heb geschreven, hielp om de zenuwen te verminderen. Ik dacht: laat maar komen. Al snel ging ik op de bank liggen en was ik rustig aan het ademen met het lachgas-masker. Voordat ik het wist, gaf dokter Schenk aan dat ik klaar was. Ik wist niet wat me was overkomen. Na al die jaren een angst voor het bloedprikken, was er zonder moeite bloed afgenomen. Ik liep met een glimlach en vol ongeloof het ziekenhuis uit.

We maakten een afspraak voor de volgende keer, dan zou er ook geprikt worden, maar dan met de helft lachgas. Vlak voor de tweede afspraak, kwam ik erachter dat ik zwanger was. Er kon dus niet geprikt worden met lachgas. Dit maakte me wel wat zenuwachtig. Eenmaal in het ziekenhuis ben ik op de bank gaan liggen. Ook dit keer stelde dokter Henk Schenk me enorm op me gemak. Na een paar keer rustig in en uitademen werd er bloed afgenomen. Het was erg spannend, maar het is me meegevallen. Prettig vond ik het niet, maar ik was redelijk ontspannen en niet heel angstig meer.

Na het bloedprikken kreeg ik zelfs een rondleiding bij de prikkamers in het ziekenhuis. Wie had dat ooit gedacht. Ik heb afgesproken dat als er nogmaals moet worden bloed geprikt ik naar de ‘gewone’ prikpoli ga. En ik heb vertrouwen in dat dat me gaat lukken.

Tijdens de cursus heb ik een aantal adviezen en tips van dokter Henk Schenk gekregen, waardoor ik mijn angst nu veel beter onder controle heb. Ik heb de negatieve ervaring omgezet in een nieuwe, positieve ervaring. Ik weet wat ik kan verwachten en ik weet hoe ik het beste geprikt kan worden (liggend, in mijn rechterarm en het helpt als er gepraat wordt).

Ik ben blij dat ik de stap heb genomen om mijn angst meer onder controle te krijgen! Ik hoop dat, net zoals het mij heeft geholpen, je na het lezen van mijn ervaring ook de stap durft te zetten om contact op te nemen. Het is het zeker waard!