Meander MC : Amersfoort

prikangst bij medische studenten

Mijn ervaring bij Prikangst.nl is waarschijnlijk iets anders dan normaal.
Ik ben een student geneeskunde en ik heb net mijn bachelor afgerond. Ik heb totaal geen probleem met het zien van operaties, bloed of wanneer iemand anders geprikt wordt. Alleen wanneer er bij mij bloed geprikt wordt dan word ik niet goed en val ik meestal flauw. Ik maakte mij hier best wel zorgen over, omdat ik niet wist hoe mijn lichaam zou reageren op het prikken van iemand anders, en hoe dat dan zou moeten als ik straks de kliniek in ga. Bovendien schaamde ik me hiervoor omdat ik vind dat ik als geneeskundestudent tegen prikken zou moeten kunnen. Ik bedacht me dat wanneer ik nu niet iets aan mijn prikangst zou doen, de angst alleen maar zou groeien in mijn hoofd. Daarom heb ik besloten om Dr. Henk Schenk te mailen over mijn probleem, en dat ik graag zou willen uitzoeken hoe ik erop reageer als ik een ander moet prikken. Als ik dan niet goed zou worden, zou dit in een rustige en veilige omgeving zijn waar ik me niet hoefde te schamen.
Ik kon al een paar dagen nadat ik Henk gemaild had bij hem terecht.
Henk was heel vriendelijk en liet me eerst een artikel zien wat beschreef dat ik niet de enige medische student ben met dit probleem. Flauwvallen onder medische studenten schijnt relatief vaak voor te komen! Dit was al een hele openbaring voor mij, aangezien ik dacht dat ik de enige was. Daarna heeft hij me wat technieken geleerd om niet flauw te vallen tijdens het prikken, zoals het aanspannen van je been- en bilspieren en het drinken van een paar glazen water voor het prikken. Vervolgens heeft hij me de techniek van het bloedprikken uitgelegd en hebben we wat geoefend met het vinden van de juiste ader om in te prikken. Toen was het zo ver!  Ik mocht zelf bloed afnemen bij Henk! Op het begin was het best spannend, maar ik bleef heel rustig en vond het heel interessant om te doen. De eerste keer prikte ik helaas mis, maar de tweede keer was raak. Ik vond het een hele overwinning en een enorme geruststelling om te weten dat ik dit kan en dat ik er niet naar van werd. Eén consult was voor mij genoeg om hier achter te komen. Daarna heeft Henk me zelfs nog even rondgeleid over de prikpoli van het medisch centrum in Baarn. Ik ben heel blij dat ik de stap heb genomen om naar Henk te gaan. Ik kan nu voor mijn gevoel met een gerust hart en met zelfvertrouwen de kliniek in, en ik heb wat technieken achter de hand om mee te oefenen voor wanneer ik zelf geprikt moet worden. Ik denk dat ik later vanzelf over mijn eigen angst heen zal komen als ik meer ervaring heb met bloedafnames.Ik zou Henk Schenk zeker aanraden als je een angst hebt voor prikken, maar dus ook wanneer je een wat andere vraag hebt.Het was voor Dr. Schenk ook de eerste keer dat hij zelf door een patiënt geprikt werd, maar het was voor mij heel fijn om te weten dat hij hier dus ook voor open staat. Een echte aanrader dus!

Â

Â