Meander MC : Amersfoort

De angst overwonnen

In mijn jeugd heb ik nooit last gehad van een dergelijke angst als prikangst. Ik noem het in mijn geval maar een fobie. Toen ik in 1985 het dienst in moest kreeg ik daar de gebruikelijke inentingen, de z.g.h. stereo spuiten. In beide arm één. Dit moest na een tijdje herhaald worden en bij mij gebeurde het onwaarschijnlijke, de naald brak af. Vanaf dat moment ben ik panisch voor spuiten in mijn arm.

Het heeft mij tot afgelopen vrijdag bezig gehouden en al die jaren heb ik mezelf veel ontzegt. Geen verre vakanties maar dicht bij de deur en de gebruikelijke landen zoals Italië en Spanje. Mijn droom ligt echter verder weg en ik wilde met mijn vrouw en familie toch wel eens naar Mexico. Enfin geboekt in maart en vanaf dat moment, dat ik wist dat je ingeënt moest worden (overigens geen verplichting, maar wel zo veilig voor jezelf en anderen ) had ik al de kriebels. Zenuwen, ijsberen, slecht gehumeurd ik heb alles beleefd. Het gevoel dat ik spuiten moest halen, een nachtmerrie !

Gelukkig via het fenomeen internet vond ik de website van Dokter Schenk. Ik heb niet geaarzeld en direct gemaild ( dat is op dat moment wellicht makkelijker dan bellen ). De afspraak gemaakt op 25 april 2008. Pfff, toen had ik het helemaal niet meer, ik had terug gemaild voor akkoord en zat er dus aan vast. Het probleem ( lees fobie ) die ik op dat moment kende heb ik in mezelf goed geanalyseerd. Het is gewoon de controle ! Ik wil die behouden. Als je naar de GGD gaat of huisarts, die hebben vaak geen tijd voor je fobie. ”Oh U gaat op vakantie” wat leuk; en flats spuiten maar en hup weer weg ! Ook het idee van het lachgas, ik zag er tegen op, want hoe reageer ik daarop; wat voel ik, duizelig, dronken gevoel. Als ik een teug neem en een raar gevoel bemerk raak ik wellicht in paniek !

Vrijdag 25 april. De grote dag. Zeer slecht geslapen en op naar Baarn. 150 kilometer rijden, dus nog bedenktijd. Aangekomen in het Meander Medisch Centrum een ponsplaatje laten maken met een brok in mijn keel. Ik moet ! Ik was precies om 11.00 uur op de afdeling Sportgeneeskunde waar je je meld en doktor Schenk wachtte me al op ! Meteen had ik een goede indruk, maar was Spaans benauwd. ”Loop maar mee hoor” sprak de doktor. Enfin eenmaal binnen kreeg ik bij een bakje thee heldere en geruststellende informatie. Ik koos voor spuiten zonder gas. Ik wilde op dat moment gewoon van mijn fobie af ! Kosten van alles. Dhr. Schenk maakte de spuiten klaar en ik verplichte mezelf om alles te zien. Mijn hart in de keel en de onderdrukking op 200% Ik ben gaan liggen op de massagetafel en heb met Dhr. Schenk ademhaling oefeningen gedaan. Zonder enig besef had ik al één spuit in mijn arm gehad. Ik geloofde er niets van ! ECHT !!!! Ja hoor, nu de tweede in de andere arm. Ik wachtte op het moment, maar ook hier merkte ik niet veel ! Tja of er een ijsklontje tegen mijn arm werd gedrukt !
Dat ik me al die jaren daar nou zo druk voor heb gemaakt ! De angst is duizend maal erger dan de twee spuiten DTP en Hepatitus A. Wat een schaamte ! Een vent van ruim 1.90 groot, bijna 100 kilo en bang voor een spuitje ! Hahaahaha, niets gevoeld, niets aan de hand ! Wat een angst voor niets ! Mensen, ben je angstig, fobie etc. Ga zo snel mogelijk naar Dokter Schenk en je zult zelf ervaren wat ik heb beschreven ! Je angst is echt ongegrond ! Eerlijk !!!!

Dhr. Schenk is overigens zo goed in het geven van vaccinaties, ik heb zelfs nadien geen pijn gehad aan mijn armen. Je kan een soort spierpijn krijgen, nou ik heb het niet beleefd. Maak je dus niet druk !

Harry