Meander MC : Amersfoort

30 jaar angst in 30 seconden opgelost…

Al heel lang heb ik extreme prikangst en voor zover ik mij kan herinneren gaat dat terug tot aan mijn kindertijd. De angst is begonnen toen ik op de lagere school onder dwang door een schoolarts geprikt moest worden. Vastgehouden door twee leerkrachten en onder mijn luide gebrul heeft de schoolarts toen geprikt. Deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik alles wat met prikken te maken had heb ontweken. Op mijn 17e tijdens mijn dienstkeuring moest ik verplicht bloed geven en ben ik toen onderuit gegaan. Vanaf deze ervaring heb ik mijzelf nooit meer laten prikken en de extreme angst voor prikken groeide met de jaren.

Nu ben ik bijna veertig en heb mij vandaag door dokter Schenk laten prikken. Twee injecties! Al jaren ga ik op vakantie naar de veilige landen waar je niet voor ingeënt moet worden maar twee maanden geleden heb ik een 9 daagse reis naar Peking gewonnen en dus moet je gevaccineerd worden. Uit angst voor prikken ben ik op internet gaan zoeken of er ook een andere manier van vaccineren bestaat. Ik ben toen op de website van dokter Schenk gekomen en heb toen uitvoerig de ervaringen van anderen op het forum gelezen. Het heeft een maand geduurd voordat ik een afspraak durfde te maken.

De afspraak maken is heel laag drempelig. Eerst bel je het Meander Ziekenhuis en deze geven jouw meteen het directe mobiele nummer van dokter Schenk. Dokter Schenk luistert naar jouw verhaal en stelt je meteen gerust. Na het maken van een afspraak stuurt hij je een bevestigende email met de datum van de afspraak en nuttige informatie.

Vandaag ben ik dus geweest na dagen in spanning gezeten te hebben (er ging geen dag voorbij of ik dacht aan de afspraak en de prikken). Er was een vriendin meegegaan voor de nodige steun. Het Meander Ziekenhuis staat in een mooie geruststellende omgeving van groen. Bij binnenkomst vangt de receptie je op en vervolgens ga je naar dokter Schenk. Ik was erg zenuwachtig maar werd meteen goed opgevangen. Je krijgt thee of koffie en dan legt dokter Schenk je uit wat er allemaal gaat gebeuren. Allemaal in jouw tempo, vervolgens ga je oefenen met het lachgas. Je zet het kapje op je gezicht en langzaam voel je je lichter en lekker loom voelen. Op een gegeven moment val je bijna in slaap maar je hoort nog alles wat er in jouw omgeving gebeurt. Het is net of je buiten jezelf treed en naar jezelf zit te kijken. Als je het kapje van je gezicht haalt en je ademt frisse lucht in ben je na enkele seconden weer helder.

Na deze oefening vraagt dokter Schenk of je er klaar voor bent om echt geprikt te worden. Ik telde tot tien, dacht nog even na wat er ging komen en zette het kapje van het lachgas nogmaals op mijn gezicht en ademde diep in en uit en na ongeveer 10 keer inademen voel je je weer licht en lekker loom worden. Dokter Schenk weet op het juiste moment te prikken zonder dat je ook maar iets voelt. Ik ben geprikt dacht ik, hoera! Dit was het nou en het stelde niets voor. Ben ik daar nu al die jaren bang voor geweest. Echt als je dit leest en je bent extrem bang en je moet geprikt worden, maak een afspraak met dokter Schenk, hij is echt de oplossing! Niet twijfelen gewoon DOEN!

Richard