Meander MC : Amersfoort

Het beste voornemen voor 2005!

Ruim een jaar geleden las ik een artikel over de prikangstbegeleiding van dr. Schenk in de Amersfoortse Courant. Pas op 17 december jl. had ik de moed verzameld dr. Schenk te bellen voor een afspraak. Ik kan je zeggen dat was het best denkbare voornemen voor 2005!

Ik had al 10 jaar geen prikken meer gehad door mijn enorme angst. Ik kon mijn angst ook niet verklaren. Ik zou zelfs tanden laten trekken zonder verdoving als het erop aankwam. Kleinzerig ben ik niet, maar het idee van een naald in mijn lijf liet me omslaan in acute paniek. Helaas horen prikken er gewoon bij en in een noodsituatie ontkom je er niet aan. Om een dramatische confrontatie in een dergelijke situatie te voorkomen heb ik dr. Schenk dus toch maar gebeld voor een afspraak

Ik heb de begeleiding van dr. Schenk als helemaal fantastisch ervaren!

  • Hij onderkent je angst en neemt deze heel serieus
  • Hij stelt je op je gemak en geeft je een vertrouwd gevoel
  • Hij neemt ruim de tijd voor het consult
  • Hij laat je vertellen over je angst, maar bewust niet te uitvoerig. Dit heb ik als zeer positief ervaren want het zorgde ervoor dat ik niet om kon slaan in acute paniek.
  • Hij vertelt heel rustig over de behandelmethode en laat je oefenen met het lachgas
  • Last but not least: hij is een bijzonder goede en snelle prikker!

Het gebruik van lachgas is mij heel erg meegevallen. Zodra je een ontspannen ademhaling hebt voel je dat het gas als een golf door je lichaam gaat. Hierdoor tintelt je lijf een beetje. Maar belangrijker nog het neemt de adrenaline en de stress weg. Je hoort en ziet alles maar je bent er heel relaxed onder. Na het gebruik van het lachgas ben je in 2 minuten weer helemaal helder. Zonder bijwerkingen!

Na het oefenen met het lachgas was ik al veel zekerder dat het prikken zou kunnen slagen. Dr. Schenk zorgt er tijdens het prikken voor dat je je helemaal op je gemak voelt. Hij dimt bijvoorbeeld het licht zodat je minder een ‘ziekenhuisgevoel’ hebt en ontspant. Hij houdt je ademhaling goed in de gaten en controleert continu of je ontspannen genoeg bent voor het prikken. Hij bepaalt het beste moment voor de prikken. Op die manier heb je geen onnodige spanningsopbouw naar het prikmoment zelf. Je weet niet eens wanneer hij precies gaat prikken.

Bij het voelen van de eerste prik kon ik alleen maar denken ‘Is dat alles?’ en bij de tweede prik dacht ik ‘Het wordt echt niet enger, kom maar op met nummer 3’. Toen ik de derde prik voelde haalde ik zelf het kapje voor mijn mond weg. Zo bewust ben je van wat er gebeurt. Het kan je alleen niet zoveel schelen. Tijdens de behandeling kun je alles wat er gebeurt horen en zien. Ik heb ervoor gekozen om niet te kijken.

Dankzij deze behandeling is mijn angst tenminste gehalveerd. Toch ga ik de volgende keer graag terug naar dr. Schenk. Wie weet durf ik dan met minder lachgas te laten prikken. Of misschien zelfs wel zonder, aan dr. Schenk zal het niet liggen!

Mijn tips:

  • Neem iemand mee als steun en chauffeur
  • Neem een discman mee als je tijdens de behandeling niets wil horen
  • Laat naderhand een foto van je trotse hoofd maken en bekijk die foto als je weer eens moet laten prikken (heb ik ook gedaan). Dan weet je dat je na de vorige keer ook gewoon kon lachen en dat alles goedkomt!
  • Als je twijfelt over het maken van een afspraak, mail of bel dan eerst met dr. Schenk.Hij kan je vragen prima beantwoorden!

Succes!