Meander MC : Amersfoort

Jezelf leren prikken / vaccineren

Voorgeschiedenis: Doordat ik ziek werd moest ik elke week gaan prikken met een (naar mijn mening) grote naald om mijn medicatie toe te dienen. Ik had in mijn jeugd wat slechte ervaringen gehad met prikken maar daar was ik wel overheen gegroeid.
Samen met een verpleegkundige en mijn zus ging ik de eerste keer mezelf de prik geven. Na wat “droog oefenen” heb ik mezelf geïnjecteerd met een personal injector. Ik schoot hem erin en meteen kreeg ik een hevige collaps. Ik was helemaal weg. Het was heel eng.
Sindsdien prikte mijn zus elke week bij mij. Ik keek niet, nam een paracetamol vooraf, koelde mijn been en mijn moeder zat er ook bij. Na 30 weken was dit nog steeds zo, totdat mijn moeder en zus zeiden: “er bestaat een prikangstpoli, is dat niet wat voor jou”? Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van mijn zus en mijn moeder dus heb ik meteen gemaild naar Henk Schenk. Ik werd meteen terug gebeld en kon langskomen samen met mijn zus. Aan het einde van het prettige gesprek hadden we een planning gemaakt hoe ik uiteindelijk zelf zou kunnen prikken. Tip van Henk: Veel koud water drinken (twee tot drie glazen) vlak voordat je prikt. Je bloeddruk gaat kortdurend omhoog en dan val je niet flauw. En ik wil iedere week na afloop van het prikken een mailtje van je ontvangen hoe het gegaan is.
Dit was de planning, en wat er gebeurde:
Week 1: Prik van je zus filmen en de hele week zelf vaak bekijken. Goede opname gemaakt. Heel vaak bekeken, maar de hele week voelde ik een vervelende kriebel in mijn buik bij het bekijken van de video maar het werd langzaam minder.
Week 2: Voor de eerste keer echt kijken en mijn moeder mocht er niet meer bij zijn.Dat was een grote stap want zij ging zo zitten dat ik het prikken niet kon zien. Ik heb de prik dus “live” gezien. Wat eng ! Weer opgenomen maar nu volledig in beeld. Weer vaak bekeken.
Week 3: Zelf de spuit vasthouden maar mijn zus doet de handelingen.Niet helemaal gelukt. Het vasthouden van de spuit was moeilijk. Ik heb de hand van mijn zus vastgehouden. Samen hebben we hem eruit getrokken. Dat was een hele grote stap vooruit.
Week 4: Zelf de spuit vasthouden en de spuit leegduwen en de naald eruit halen.Het duurde even voordat ik de moed had om te prikken. Ik heb de hand van mijn zus vastgehouden maar wel zelf geduwd. Het erin duwen van de naald was erg vervelend. Ik heb zelf de spuit leeg geduwd en dat ging goed. Mijn zus liet de spuit los zodat ik hem er zelf uit kon halen.
Week 5: Zelf prikken. Deze prik was heel moeilijk. Het duurde wel een half uur voordat ik mezelf genoeg moed had ingesproken en durfde te prikken. Ik hield de naald vast en mijn zus mijn hand, want ik hield de naald steeds scheef en ik durfde niet door te duwen. Het leegduwen van de spuit zelf lukte niet, want ik was kwijt hoe ik alles moest doen nadat ik voor het eerst zelf de spuit onderaan had vastgehouden en in mijn been had gezet. Ik heb wel de naald er zelf, zonder hulp, uitgetrokken. Heel eng gevoel!
Week 6: Zelf prikken zonder te koelen van het bovenbeen.Voor het prikken heb ik een deuntje bedacht met de tekst niet denken maar doen”. Toen ik zat dacht ik niet aan het prikken maar dat ik het doen moest. Ik had alles al een keer zelf gedaan. Ik had alles al een keer zelf gedaan. Vorige keer duurde het een half uur, nu 1 minuut. Ik had veel water gedronken vooraf. Ik telde 1,2,3 en ik prikte. Mijn zus had mijn hand vast zodat ik recht zou prikken en als ik toch zou twijfelen, zou zij doorduwen. Ik heb zelf de vloeistof gespoten en de naald er rustig uitgehaald.
Week 7: Zelf prikken zonder te koelen van het bovenbeen en geen paracetamol vooraf.</strong><br />Het gaat telkens makkelijker. Alles gedaan zoals het moest. Het ging super maar leuk is het niet!
Mijn zus zal er nog 2 keer bij blijven zodat ik zeker weet dat ik recht prik en dan is het helemaal alleen prikken. Eerst mijn zus de kamer uit en de week erop gewoon thuis alleen. Geen positieve aanmoedigingen meer van mijn zus, geen leuk gesprekje vooraf voor de afleiding!
Een tip: zorg ervoor dat je iemand hebt die je steunt maar ook wel streng voor je kan zijn. In mijn geval waren dat Henk en mijn zus. Ik ben super trots en blij dat ik de stap heb genomen om het te leren en het nu kan. Succes!
Sanne