Meander MC : Amersfoort

Prettige oplossing voor het verminderen en bespreekbaar maken van mijn prikangst

Vanwege bloedonderzoek moest ik sinds lange tijd (laatste keer was meer dan 15 jaar geleden) weer prikken en hier zag ik vanwege mijn angst voor prikken enorm tegenop. In een poging dit probleem aan te pakken heb ik een afspraak gemaakt bij Henk op de prikangst poli.

Bij de intake nam Henk ruim de tijd om te luisteren naar mijn behoeftes, mijn gevoel en gedachten rondom de angst. De uitdagingen bij mij zaten hem in dat ik a) graag de controle houd, b) door nare prikervaringen in het verleden het prikken groter had gemaakt in mijn hoofd en c) een enorme afkeer heb bij het “idee” van de metalen naald die door de huid heen boort en het bewegen van de naald terwijl hij in de huid zit.

Het gesprek met Henk zorgde ervoor dat ik mij rustiger voelde rondom de situatie. Henk legde uit dat voor a) ik best zelf mocht aangeven wanneer ik er klaar voor was en voor b) en c) zou het waarschijnlijk helpen als ik een positieve ervaring bij hem op zou opdoen eventueel met behulp van wat medisch lachgas dat je helpt om uit je gedachtes te komen en te ontspannen. Ook gaf Henk aan gebruik te kunnen maken van een naaldje met daaraan een slangetje, zodat hij niet meer aan de naald hoefde te zitten voor het aan- en afkoppelen van de verschillende buisjes.

Aan het einde van de intake had ik er vertrouwen in dat het prikken de volgende keer zonder veel angst kon plaatsvinden.

Tijdens het tweede consult ging ik bloedprikken en ik had gevraagd om meteen 2 inentingen te laten zetten (omdat ik graag meerdere prikken in 1 consult wilde “oefenen”).

Het bloedprikken vond als eerste plaats met behulp van lachgas en verliep soepel. Het viel mij enorm mee en Henk was super snel, wat ik erg prettig vond. Ook kon ik zelf aangeven wanneer ik er klaar voor was en dit gaf een rustig gevoel. De eerste inenting heb ik nog met behulp van lachgas gedaan en de tweede zonder lachgas. Beide inentingen verliepen goed. Fijn is een prik nooit, maar het was veel minder erg dan het beeld in mijn hoofd en ik was trots en erg blij dat ik de tweede zonder lachgas had gedaan.

Nu 3 weken later bedenk ik mij dat de kracht van Henk zijn methode vooral is dat hij niet oordeelt en goed luistert naar de behoeftes. Ieder mens is weer anders en iedere angst ook. Voor mij heeft het enorm geholpen dat Henk de angst niet weg wuifde (“het stelt niks voor” kreeg ik altijd te horen van mijn omgeving, maar voor mij niet en daardoor voelde ik mij niet gehoord), hij de tijd nam, zaken uitlegde en het proces aangenamer maakte (d.m.v. naald met slangetje en lachgas).

Henk bedankt voor de positieve prik ervaring en deskundige hulp! Ik hoop dat je nog heel veel mensen van hun angst kunt afhelpen.

Groetjes, J uit Arnhem”